Intemperia a afectat reţelele electrice. Au loc lucrări de repunere a serviciului.

Versiune pentru tipărireVersiune pentru tipărire

Serviciul Meteorologic de Stat a emis pentru perioada 18-24 aprilie, curent, Codul galben de condiţii meteorologice dificile, manifestate prin precipitaţii puternice sub formă de ploi şi lapoviţă (15-30 l/m2, izolat 35-45 l/m2), însoţite de vânt nord-estic cu intensificări de pînă la 17-22 m/s. Cele mai intense precipaţii se prevăd pentru zilele de 20 şi 21 aprilie. În dimineaţa zilei de astăzi, joi, 20 aprilie, acestea au acoperit practic întreg teritoriul ţării, afectând buna funcţionare a reţelelor electrice, ceea ce a generat o serie de deconectări avariate cauzate de numeroase rupturi de conductori.
 
Astfel, urmare a rafalelor de vânt puternic şi a depunerii precipitaţiilor pe conductori şi copaci, care se rup sub greutatea acestora, s-a înregistrat absenţa tensiunii în circa 120 de localităţi din raioanele de centru și sud ale țării, precum Criuleni, Strășeni, Orhei, Ialoveni, Cimișlia, Leova, Ciadîr-Lunga, Taraclia, Hâncești, Cantemir, Căuşeni, de asemenea, din suburbia mun. Chişinău.
 
Pentru înlăturarea operativă a defecţiunilor produse sub influenţa factorului meteorologic şi reluarea furnizării energiei electrice, Gas Natural Fenosa în Moldova desfăşoară de urgenţă toate acţiunile necesare. În prezent echipele operative ale întreprinderii efectuiazălucrări de reparaţie a liniilor electrice aeriene deteriorate şi de realimentare cu energie a localităţilor afectate.
 
Trebuie menţionat faptul, că intemperia a înrăutăţit şi situaţia privind circulaţia rutieră, care se desfăşoară cu dificultate. Acest fapt influenţează în sens negativ timpul deplasărilor echipelor mobile pe teren, afectând astfel în mod obiectiv durata de remediere a defecţiunilor în reţelele electrice.
 
Gas Natural Fenosa în Moldova prezintă scuze consumatorilor  pentru incomoditățile survenite şi îi asigură, că depune eforturi susţinute pentru repunerea cât mai urgentă a serviciului.
 
Deoarece avertizarea “Cod Galben” de precipitaţii intense şi vânt puternic, emisă de Serviciul meteorologic de Stat se va menţine până pe 24 aprilie, atragem atenţia populaţiei asupra necesităţii respectării stricte a regulilor de securitate în raport cu instalaţiile electrice:

- ocoli
ți conductoarele electrice căzute accidental la pământ sau care atârnă de pe piloni şi copaci;
- nu atingeți conductoarele electrice rupte şi căzute la pământ;
- nu interveniți în instalațiile electrice deoarece acestea se pot solda cu electrocutări. 
 
Despre orice incident informați in regim de urgență furnizorul de energie electrică  prin următoarele canale:


·         La telefonul Serviciului 24h -  022-43-11-11.
·         Prin intermediul chatului disponibil de pagina noastră web.
·         Pe Viber apelând la numărul 062161111.
·         Pe Facebook, accesând pagina noastră: https://www.facebook.com/gasnaturalfenosamoldova 
 


Departamentul Relaţii Externe şi Comunicare
Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A.


20.04.2017